Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
25 oktober 2023

Stress en veerkracht bij jongeren in het voortgezet onderwijs

Wat is het? Wat zijn de gevolgen? Wat kunnen we ermee?

Inhoud:

Deze interactieve workshop bestaat uit een deel kennisoverdracht met betrekking tot het werkingsmechanisme van (langdurige) stress, de wijze waarop deze zich manifesteert en wat de gevolgen zijn op de lange en de korte termijn.
Daarnaast gaan we praktisch aan de slag met het bespreekbaar maken van stress, het vinden van tools om stress hanteerbaar te maken en zoeken we een evenwicht tussen het normaliseren van stress en het herkennen wanneer deze uit de hand loopt en hoe hier mee om te gaan.

Opzet:

Workshop met een presentatie en oefeningen gericht op stress bij leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Opbrengsten:

Na afloop van deze workshop

* Weet je hoe stress werkt in het brein en welke gevolgen stress heeft.

* Kun je stress bij leerlingen herkennen en bespreekbaar maken en heb je zicht op de maatschappelijke context in relatie tot stress en prestatiedruk.

* Heb je een praktische tool om met leerlingen in gesprek te komen over stress en de manier waarop ze hier mee omgaan.

Overige informatie:

Doelgroep: onderwijsprofessionals
Aantal deelnemers: maximaal 25
Datum: woensdag 25 oktober 2023
Tijd: 14.30 – 17.00 uur
Locatie: vergaderruimte Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o., Streekweg 20 te Nijmegen. Ingang Oost.

Workshopgever/trainer is Marlieke Silvertand. Zij studeerde af als orthopedagoog aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, waarna ze jaren werkte binnen het voortgezet onderwijs. Daarnaast werkte ze als docent binnen de onderbouw van het VO en ontwikkelde ze daar een vak gericht op het bevorderen van welbevinden, het versterken van (sociale) competenties en het vergroten van zelfinzicht. Ook ontwikkelde ze een aantal projecten gericht op het vergroten van de groeimindset en spreekt ze regelmatig voor docenten en ouders over onder andere stress en prestatiedruk. Na 12 jaar onderwijs werkt Marlieke momenteel als GZ-psycholoog in de GGZ, waarbij de samenwerkingsrelatie tussen kinderen, ouders, school en de behandelaar centraal staat. Daarnaast is Marlieke al een aantal jaren als docent verbonden aan de Radboud Universiteit waar ze onderwijs verzorgt binnen de afdeling Pedagogische Wetenschappen.

Aanmelding Stress en veerkracht bij jongeren in het vo

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)